Ingyenes szállítás bruttó 30.000 Ft-tól!

Kérdése van? Hívjon minket! +36 30 689 4570

Blog

Miért használj parabének nélküli kozmetikumokat?

2020.10.04 17:00
Miért használj parabének nélküli kozmetikumokat?

Az elmúlt években az ökológia jelenséggé vált. Az emberek zöldebben gondolkodnak, mint a múltban. Sokan egyre inkább keresik és preferálják a természetes, felesleges tartósítószer nélküli kozmetikumokat.

Miért használják a parabéneket a kozmetikumokban?

A parabének a kémiai tartósítószerek olyan kategóriája, amelyeket az 1920-as évek óta használnak a kozmetikai termékekben. A kozmetikai ipar már régóta támaszkodik a parabénekre, hogy növelje az olyan termékek tartósságát, mint: bőr- vagy testkrémek, szappanok, samponok, balzsamok és bármi, ami a bőrápolással kapcsolatos.

De az elmúlt évtizedben a parabének hosszú távú kitettségének mellékhatásai aggodalomra adtak okot. Míg szinte minden kozmetikum valamilyen tartósítószert használ , hogy termékeik hosszabb ideig tarthassanak, a parabénmentes kozmetikumok biztonságosabbak lehetnek. A szakértők véleménye azonban ellentmondásos a parabének témájában is. A parabének hívei azt állítják, hogy rendkívül biztonságosak és pótolhatatlan helyet foglalnak el a kozmetikumokban. Másoknak azonban a rendelkezésre álló vizsgálatok alapján ellentétes véleményük van arról, hogy a parabének ösztrogén hatással bírnak.

A parabének természetes módon megtalálhatók az ételekben is

Amellett, hogy szintetikusan állítják elő őket, a parabének a természetben is előfordulnak. Alacsony koncentrációban megtalálhatók gyümölcsökben és zöldségekben (áfonya, sárgarépa, olajbogyó, eper, borsó, hagyma), méhészeti termékekben (propolisz) vagy tengeri baktériumokban. Tudtad, hogy néhány embernek még allergiás reakciói is vannak a parabénekkel szemben? Ezek közé tartozik: csalánkiütés, bőrpír, bőrviszketés, bőrirritáció. Ezért, ha ilyen tüneteket tapasztalsz, fordulj bőrgyógyászhoz, vagy egyszerűen ne használj parabéneket tartalmazó kozmetikumokat.

A parabének károsak?

A parabének utánozhatják az emberi ösztrogén hormont. Ez azt jelenti, hogy nemtől függetlenül megzavarhatják testének hormonális egyensúlyát. A parabének ösztrogén aktivitása bebizonyosodott, hogy zavarja a szervezet szabályozását a hormonok terén. Ez aggodalomra ad okot, mivel ez azt jelentheti, hogy a parabének befolyásolják a reproduktív tevékenységeket, például a terhességet és a menstruációt. A kutatások azt is kimutatták, hogy a parabének könnyen felszívódnak a bőrön keresztül, és képesek felhalmozódni a testben.

Mely kozmetikumok léteznek parabének nélkül?

Azok a márkák, amelyek büszkék arra, hogy nem tartalmaznak parabéneket, ezeket az információkat általában közvetlenül a termék elején jelzik. A csomag hátoldalán olvasható a kozmetikai termék teljes összetétele is. A Bione kozmetikumok nem tartalmaznak parabéneket.